Denge ve Denetleme Ağı 10 Yaşında!

Denge ve Denetleme Ağı 10. yılını kutladı. Ağ, temsilcileriyle, üyeleriyle, gönüllüleriyle bir araya geldiği gecede önümüzdeki dönemde yürüteceği çalışmalarını da tanıttı.

Türkiye’de denge ve denetleme sisteminin güçlenmesi, demokrasi kültürünün gelişmesi için çalışan 300’e yakın sivil toplum kuruluşunun üye olduğu Denge ve Denetleme Ağı (DDA) 10 yaşında. Geçen 10 yılda Anayasa çalışmalarından seçimlere kadar ülkedeki birçok önemli gelişmede demokrasinin tarafında yer alarak sözünü söyleyen DDA, 10. yaşını Ankara’da düzenlediği bir resepsiyonla kutladı. DDA’nın yeni dönemde yapacağı çalışmalara ilişkin bilgilerin de verildiği resepsiyona DDA üyesi sivil toplum örgütü temsilcilerinin yanında siyasetçiler, büyükelçilik temsilcileri ve gazeteciler de katıldı.

“Yüzlerce örgüt kendi gündemimizin ötesinde ortak bir amaç için bir aradayız."

10. yıl resepsiyonunda ilk sözü DDA Genel Koordinatörü Hayriye Ataş aldı. Ataş, Denge ve Denetleme Ağı’ndan bahsederken şöyle konuştu: “Denge ve Denetleme Ağı bildiğimiz platformlara, sivil toplum örgütlerine hiç benzemiyor. Bizler Türkiye’nin dört bir yanından farklı alanlarda çalışan, farklı siyasi görüşlere sahip yüzlerce örgüt kendi gündemimizin ötesinde ortak bir amaç için bir aradayız. Türkiye’de olgun, tabandan gelişen demokrasinin inşası için önem arz eden denge ve denetleme sisteminin güçlendirilmesi için uzun yıllardır bir arada çalışıyoruz”.

“Bir arada yaşama iradesini kaybetmemeli, kutuplaşmanın kolaycılığına kaçmamalıyız”

Türkiye’nin geride kalan 10 yılda güç ve zor dönemlerden geçtiğini ifade eden Ataş, “Her zorluk bize öğretti ki denge ve denetleme mekanizmaları bertaraf edildiğinde bedeli ağır. Ve bu bedeli hep beraber ödüyoruz. Sorunlarımıza ortak akılla makul çözümler bulmak istiyorsak bir arada yaşama iradesini kaybetmemeli, kutuplaşmanın kolaycılığına kaçmamalıyız” dedi. Sivil toplum temsilcilerinin kamusal alanlarda tüm siyasi fikirlerle bir araya gelme iradesini göstermesi gerektiğinin altını çizen Ataş, DDA’nın misyonunun da bu nedenle yaşamsal olduğunu belirtti.

DDA’ya Demokratik Direnç Ödülü

İsveç Uluslararası Kalkınma Ajansı Türkiye Direktörü Malin Stawe da gecede yaptığı konuşmada Denge ve Denetleme Ağı’nın çok sayıda sivil toplum kuruluşunu bir araya getiren yapısının özgünlüğüne dikkat çekti ve şunları söyledi: “Denge ve Denetleme Ağı, ‘Farklı düşünüyoruz bir arada çözüyoruz’ mottosunu hem iç mekanizmalarına hem de toplumun tümüne yansıtıyor. Bugün Türkiye’nin kutuplaşmış siyasi kültüründe bu başlı başına cesur bir ifade.” Stawe, DDA’ya bir sembolik ödül de vermek istediğini ifade ederek şöyle konuştu: “Bildiğiniz gibi bu hafta Nobel ödülleri verildi. Ben de burada sembolik bir ödül anons etmek istiyorum. Demokratik Direnç Ödüllerini DDA’ya vermek istiyorum.”

“DDA gurur duyulacak bir proje”

DDA Ağ Temsilcileri Zübeyde Ozanözü, Muratcan ışıldak ve Yüksel Serdar Oğuz’un da kısa birer konuşma yaptıkları gecede son sözü Sabancı Üniversitesi İstanbul Politikalar Merkezi Direktörü Prof. Dr. Fuat Keyman aldı. Keyman, “Bu kadar fazla sivil toplum örgütünü bir arada tutmak, çok zor olan denge ve denetleme üzerine çalışmak ve bunu yaparken saygınlığını kaybetmemek son derece kıymetli. İyi ki bunu yapıyoruz. Gurur duyulacak bir proje. Umarım Türkiye’yi denge denetlemenin mümkün olduğu bir ülke haline getirebiliriz” dedi.

Gecede DDA’nın kurucularına ve 10 yıldır DDA’ye emek verenlere plaket de takdim edildi.

Farklı düşünüyoruz, bir arada çözüyoruz!
BİZE KATILIN