Anayasa Hükümleri ve AYM Kararları Yok Sayılamaz

Milletvekili adaylığı Yüksek Seçim Kurulu tarafından onaylanmış ve 14 Mayıs 2023 Genel Seçimlerinde Türkiye İşçi Partisi’nden Hatay milletvekili seçilmiş Can Atalay’a ilişkin yargı ve milletvekilliğinin düşürülmesi süreci Türkiye’de denge ve denetleme sisteminin ortadan kalktığını somut şekilde ortaya koymaktadır. 

Anayasamızda bulunan açık hükümlere rağmen Yargıtay tarafından Anayasa Mahkemesi’nin hak ihlali kararları uygulanmamıştır. Dün ise TBMM Genel Kurulu’nda okunan Yargıtay kararı ile Anayasaya aykırı şekilde Can Atalay’ın milletvekilliği düşürülmüştür.

Anayasanın açık hükümlerinin uygulanmadığı, yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığının ortadan kalktığı bir ülkede, seçme, seçilme ve temsil hakkı başta olmak üzere demokrasi için vazgeçilmez olan temel hak ve özgürlükler hiç kimse için garanti altında değildir. 

Bununla beraber afetlerde binlerce can kaybı yaşıyorsak, hayat pahalılığı, işsizlik ve gelir adaletsizliği bu kadar yükselmiş ise, gençler geleceklerine umutla bakamıyorsa, kırılgan ve dezavantajlı grupların temel hakları ve yaşamları giderek kısıtlanıyorsa bunun temel nedeni Türkiye’de demokratik denge ve denetleme sisteminin tamamen ortadan kalkmış olmasıdır.

Farklı alanlarda çalışan 288 sivil toplum kuruluşunun Türkiye’de demokratik denge ve denetleme sisteminin tesisi ve sürdürülebilirliğini sağlamak adına bir araya geldiği Denge ve Denetleme Ağı olarak, Can Atalay’ın Anayasaya açıkça aykırı bir şekilde milletvekilliğinin düşürülmesini  kınıyor, Anayasa hükümlerinin ve Anayasa Mahkemesi kararlarının uygulanması çağrısında bulunuyoruz. 

 

Farklı düşünüyoruz, bir arada çözüyoruz!
BİZE KATILIN